Branch fittings

#Veelgestelde vraag: Branch fittings

Er is veel onduidelijkheid over de productserie ‘Branch fittings’. Wij merken dit aan de hoeveelheid vragen die we dagelijks krijgen over de verschillende types, afmetingen, klassen en assortiment. Hoe zit dat nu precies met de variabele ‘runsize’? Wat is de toepassing van een branch fitting? En wat zijn nu eigenlijk de voordelen? Daarom vertelt collega Daniel Hage er meer over in dit blog. Omdat veel vaktermen in het Engels zijn, gebruiken we deze ook.

‘Branch fittings’ zijn gesmede fittingen die simpelweg een aftakking bieden van de ene buis naar de andere. Deze fitting wordt gelast op de hoofdleiding (ofwel Run- of Headerpipe). De aftakking wordt ook wel Branch of Outlet genoemd. Op de plaats van de aftakking wordt op de Runpipe een opening gemaakt waarop de branch fitting wordt gelast. De buis verzwakt door het aanbrengen van dit gat, maar de branch fitting zorgt ervoor dat de oorspronkelijke sterkte van de leiding herstelt.

Verschillende types; Butt weld, Socket weld en Threaded

De meest populaire branch fitting is de las versie. Deze is ontworpen om aan zowel de Run als de Outletzijde te lassen. Deze wordt dus op de buis gelast waar een gat in is gemaakt. Aan de andere zijde wordt de afvoerbuis gelast. Beide uiteinden zijn voorzien van een laskant (bevel), voor een 90-graden Butt weld-verbinding. Zie ook de afbeeldingen hieronder voor dit type.

De ook vaak toegepaste Socket weld en Threaded-uitvoering gaan uit van het basis Butt weld-principe aan de zijde van de runpipe. Bij de Socket weld variant wordt de aftakking bevestigd door middel van een Socket weld-verbinding. Dit is een uitgedraaide branch fitting waarin de buitendiameter van de afvoerbuis past. De las wordt om de buis tegen de branch fitting gelegd.

De Threaded-uitvoering heeft een female-thread aan de outlet-zijde. De afvoerpijp wordt voorzien van een Male-thread zodat deze in de branch fitting gedraaid kan worden. Meestal is dit NPT (National Pipe Thread) draad, geschikt voor hogedruktoepassingen.

Naast deze zijn er minder vaak voorkomende branch fittings zoals die met een aftakking van 45 graden, een elbow-variant (die op een 90-graden bocht past),  een nippelversie (met een lasnippel als outlet) en meer. De productdetails zoals afmetingen, afwerking, testen en toleranties worden in de volgende specificatie behandeld: MSS-SP 97. (Manufacturers Standardization Society – Standard Practice – no. 97)

Voordelen van branch fittings

Het gebruik van een branch fitting als aftakking in plaats van een T-stuk heeft meerdere voordelen:

 • Flexibele installatie. Er is minder ruimte nodig omdat de branch fitting op elke mogelijke plek kan worden gelast. Ook als de hoofdleiding al is gelegd.
 • Het ontwerp, trechtervormig, verzekert een goede doorstroming.
 • De brede voet verbetert de mechanische sterkte en door de geringe hoogte kan je eenvoudig de binnenkant van de leiding inspecteren.

Naast de voordelen in het gebruik zijn er ook kostenvoordelen omdat er slechts 2 (minder complexe) lassen nodig zijn in plaats van 3 bij toepassing van een T-stuk.

Runsize

Om de runzijde van de branch fitting op meerdere pijpdiameters te installeren, zonder aanpassingen ter plaatse, is een variatie in het bereik nodig. De norm (MSS SP-97) staat een maximaal toegestane opening ‘crotch gap’ of ‘skirt gap’ van 1,6 mm toe zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien.

Runsize

Om de runzijde van de branch fitting op meerdere pijpdiameters te installeren, zonder aanpassingen ter plaatse, is een variatie in het bereik nodig. De norm (MSS SP-97) staat een maximaal toegestane opening ‘crotch gap’ of ‘skirt gap’ van 1,6 mm toe zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien.

Onze 2″ branch fittings zijn uit voorraad leverbaar in 3 varianten met een runsize van 2 ½-3”/ 3 ½”-6”/ 8”-80”.  Deze maten stemmen de contourradius van de fitting af op de radius van de runbuis, zonder de vereiste crotch en skirt-gap te overschrijden.

Breed assortiment

Wij bieden een breed assortiment van branch fittings in alle maten, uitvoeringen, boringen en klassen in een verscheidenheid van (roestvast) staal, en andere legeringen. De gangbare types zijn uit voorraad leverbaar in de kwaliteiten F304/L, F316/L, A105 en LF2 met Europese oorsprong en voldoen aan de 2009 editie van  MSS-SP-97 Standard- “Integrally Reinforced Forged Branch Outlet Fittings”.

Heeft u een aanvraag?

Als u een aanvraag heeft, dan ontvangen wij graag de volgende specificaties:

1: Hoeveelheid

2: Afmetingen (Outlet én runsize)

3: Type (Butt weld / socket weld / Threaded / …)

4: Drukklasse / Schedule

– 3000 / 6000 LBS

– STD / XS

5: Materiaalsoort

6: Design code (indien beschikbaar)

Voorbeeld: 10 stuks 6 “x 1 ½” Socket Weld branch fitting F316L acc. MSS-SP-97.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit blog, neem dan gerust contact met mij op.

Auteur: Daniel Hage

+31 (0) 78 648 3648
daniel.hage@arcus.nl

Heeft u vragen over onze producten? Mijn collega’s en ik staan klaar om u verder te helpen.

Kom direct in contact

Vraag hier onze catalogus aan!

Benieuwd naar onze mogelijkheden? Onze catalogus geeft een duidelijk overzicht van onze producten en diensten. U ontvangt deze op het door u opgegeven e-mailadres.


  Neem contact op

  Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op (op werkdagen binnen 2 uur).

  Ons enthousiaste team staat ook via de online chat voor u klaar!

   Naam*

   E-mailadres*

   Onderwerp

   Eventuele toelichting

   Offerte aanvragen

   Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op (op werkdagen binnen 2 uur).

    Direct solliciteren